Course Content
Guide till SPEAK
Denna produkt, kallad "Guide to SPEAK", är en pedagogisk referensresurs inom området för vuxnas entreprenörskap genom att tala i offentligheten. Vägledningen innehåller riktlinjer, råd och metoder för att använda alande som ett instrument för direkta och indirekta målgrupper som är involverade i lärande och stärkande sammanhang. Mer specifikt kan denna guide betraktas som ett kompletterande verktyg till den kursplan som skapats. Det är en referensmanual för utbildare och vuxna i allmänhet, som ger en översikt över lärdomar, förväntade resultat, inlärningsresultat och exempel på utbildningssammanhang där utbildningskursformatet kan tillämpas. Handboken kommer att produceras i fysisk form som en guidebok och i digital form som en e-bok.
0/1
Toolkit
SPEAK-projektet - ett projekt som samfinansieras av EU:s Erasmus+-program och som syftar till att utforska potentialen hos färdigheter i att tala inför publik och entreprenörskap för att uppnå höga resultat, tänkbart för vuxna i en process av personlig och yrkesmässig utveckling genom avancerad kommunikation, med fokus på förmågan att tala inför publik. Projektet hade fem europeiska partner från Österrike, Sverige, Turkiet och Italien. Projektets huvudmål är att främja det innovativa utbildningsformatet för talförmåga, medskapande och interaktion mellan kamrater. Dessutom minskar projektet den sociala utestängningen och diskrimineringen av marginaliserade grupper genom att pilotera en design för utbildningserbjudanden riktade till sociala organisationer och företag för att utveckla deras förmåga att tala offentligt.  
0/1
Kompetenser och metoder för målgrupperna
Vissa stora talare är naturliga kommunikatörer som kan bryta mot alla regler och ändå hålla ett perfekt offentligt tal. För att kunna ge kraftfulla kommentarer kan alla skaffa sig några av de egenskaper som exceptionella talare har. Kraftfullt talande är en förvärvad färdighet som kräver att man behärskar flera övade förmågor tills de blir en andra natur. Att tala offentligt kan vara skrämmande, men du måste hitta en metod för att uttrycka dig om du vill avancera i ditt arbete. Genom att tala offentligt kan du kommunicera dina tankar med en bred publik, särskilja dig från företagsfolket och vinna erkännande i din bransch. Om dina färdigheter i att tala inför publik inte håller måttet är det tyvärr så att ingen kommer att uppmärksamma din presentation tillräckligt länge för att förstå vad du säger.
0/8
Hur man övervinner rädslan för att tala inför publik
Rädslan för att tala inför publik orsakas av flera faktorer, t.ex. neurologiska, sociala eller erfarenhetsmässiga. Den främsta faktorn är dock nära relaterad till den naturliga stressmekanismen, mer känd som "kamp- eller flyktreaktionen".
0/9
Typer av utbildningar
Det finns olika typer av utbildning som vi kan använda utanför det traditionella skolsystemet, t.ex. självstudier i hemmet, individuell coachning, workshopmodellen och webbseminarier. Detta är utbildningsmetoder som vuxna kan överväga för att utveckla specifika färdigheter, inklusive färdigheter i att tala inför publik. Dessa typer av utbildning kan användas för att lära sig, öva och förbättra sig.
0/9
Utbildarnas roll
Vilken roll spelar pedagogerna för att stödja samskapande dynamik i en grupp? Pedagogernas betydelse för det individuella lärandet är välkänd. De flesta av oss har haft en eller annan lärare som har präglat våra liv. Pedagoger formar vårt sätt att tänka, hur vi lär oss och hur vi interagerar med varandra. Alla pedagoger är inte likadana och kan ha olika roller i vår lärande resa.
0/6
Utveckling av autonoma utbildningsverktyg för utveckling av färdigheter i att tala offentligt.
Efter att ha arbetat med innehållet i det offentliga talet är det viktigt att ta till sig alla medel för att göra talet slagkraftigt och fånga publikens uppmärksamhet. Formen är faktiskt lika viktig som innehållet. Det handlar om tonfallet i rösten, liksom gester och interaktioner. Det finns "Do's and Don'ts" som alla talare bör känna till. Att öva på offentliga gester gör att människor känner sig mer självsäkra och erbjuder verktyg för att uppträda som en föreläsare. Den skapade modulen hjälper till att förbereda människor på hur en offentlig presentation fungerar i praktiken. Den innehåller fysiska övningar som förklarar hur man talar, rör händerna och står inför en stor publik. Dessutom använder eleverna träningsverktyg för att stödja presentationen, t.ex. användning av PowerPoint. I slutet av modulen kan eleverna förvänta sig att ha all den kunskap som krävs för att driva ett offentligt tal från första till sista ordet.
0/6
God praxis
Goda metoder för att förbättra talförmågan och entreprenörskap
0/5
Förbättring av talförmågan i entreprenörskap för sociala arbetare

Dag 1

När

Vad

Session 1

120’

Hur du förbättrar din röstton

Syfte: Lär dig hur du kan arbeta med din röstton för att skapa ett ljud som utstrålar självförtroende, auktoritet, närvaro och inflytande.

Tidsram: 60 minuter

Inställning och attityd: Du anser att din röst förtjänar att bli hörd.

Action, aktiviteter: röstövningar.

Hur: verbalt och icke-verbalt.

Tänk på att vara avslappnad när du gör andningsövningar, annars får du svårt att träna.

Förslag på övningar:

– Andas från mellangärdet, andas djupt in i magen, inte i bröstet.

– Öppna munnen, om du vill framträda och bli erkänd måste du öppna munnen. Det låter enkelt, men många människor praktiserar inte detta.

– Jorda dig själv – spänn musklerna eller sitt på händerna.

– Gå upp för trapporna och ner för trapporna – läs en dikt eller ett stycke prosa. Börja lågt och höj sedan rösten, för att sedan sänka den igen.

– Lek med resonans. Hög resonans är mer rundad (tänk på en brittisk brytning), vilket gör att vi låter varmare, behagligare och mer tillgängliga.

Session 2

120’

Hur man gör naturliga gester

Mål/syfte: Lär dig hur viktigt kroppsspråket är för att förmedla idéer.

Tidsram: 60 minuter

Tillvägagångssätt och attityd: gesten är viktig, men tänk inte för mycket på den!

Action, aktiviteter: fysiska aktiviteter.

Hur: verbala och icke-verbala metoder, övningar i små grupper.

Tänk på att gester inte behöver begränsas till händerna.

Förslag på övningar:

      – Prata med en person i taget.

      – Rör på fötterna.

      – Variera din gest.

Session 3

120’

Hur man engagerar en publik

Mål/syfte: få publiken att bli en aktiv del av ditt tal.

Tidsram: 60 minuter

Tillvägagångssätt och attityd: Det finns olika sätt för publiken att ge feedback, du kan hitta ditt eget!

Action, aktiviteter: fysiska aktiviteter.

Hur (typ av metoder): verbal, icke-verbal och plenarsession.

Att tänka på: Kom ihåg att allt kroppsspråk och all icke-verbal kommunikation kan påverka interaktionen med din publik.

Förslag på övningar:

– Ställ fler frågor (retoriska frågor eller svar).

– Be din publik att göra något speciellt.

– Ge dina lyssnare något att reagera på.

– Erkänn bidragen.

– Användning inklusive inramning.

Session 4

120’

Hur du förbättrar din ögonkontakt

Mål/syfte: Att upprätthålla en balanserad ögonkontakt hjälper dig att bygga upp ett förtroende hos dem du talar med.

Tidsram: 60 minuter

Inställning och attityd: övning, övning, övning!

Action, aktiviteter: fysiska aktiviteter.

Hur (typ av metoder): icke verbala metoder. Aktiviteter i små grupper.

Tänk på: bara för att ögonkontakten inte är naturlig för många av oss betyder det inte att den ska försummas!

Förslag på övningar:

– Förbered 20 improviserade talämnen, vik dem och lägg dem i ett kuvert. Välj sedan ett ämne, titta upp på någon framför dig och tala om det i 2-3 minuter.

– Lär dig användbara tips (att titta lite ovanför mängden/att välja en fokuspunkt nära ögonen).

– Rotera blicken från person till person i små grupper.

Kväll

Hur du tränar på att projicera din röst

Mål/syfte: utveckla röstrikedom och hitta din naturliga ton för att tala väl.

Tidsram: 60 minuter

Inställning och attityd: Röstprojektion ger dig självförtroende och hjälper dig att lysa med din personlighet.

Action, aktiviteter: andningsaktiviteter.

Hur (typ av metoder): Verbala och icke-verbala metoder. Aktiviteter i små grupper.

Kom ihåg: det handlar inte om att skrika!

Förslag på övningar:

– Värm upp rösten innan du går upp på scenen (bröstresonans), till mitten och sedan huvudet (huvudresonans).

– Ha ett jämnt andningsflöde. Du kan känna detta genom att använda ett sugrör, blåsa och använda dina stämband samtidigt.

– Håll struphuvudet (röstlådan) stabilt och inte upphöjt. När du sväljer höjer sig struphuvudet och går sedan ner igen, vilket vi vill undvika när du sjunger eller talar.

– Tvinga inte din röst, utan skapa resonans. Släpp ut ljudet genom att skapa utrymme i halsen och genom att lära dig att känna och skapa vibrationer som ger resonans. Diafragman kommer då naturligt att släppa ut luft till dina stämband när du sjunger och talar.

Ytterligare resurser: (teorier, internetlänkar med material, böcker etc.)

●       Hur man som skådespelare arbetar för att projicera rösten på rätt sätt – praktiska instruktioner – 2 Be An Actor

●       5 enkla trick för att projicera rösten i offentliga sammanhang som du kan prova nu (thecoachinginstitute.com.au)

Scroll to Top