Röstens tonläge
Det är hur röstens riktning går från munnen när man uttalar. Det finns två huvudtyper. De är diffusa och direkta. Naturligtvis använder de flesta människor bara en av dessa två när de talar (bara Diffus eller bara Direkt).
Diffus: rösten börjar sprida sig i olika riktningar efter att den har kommit ut ur munnen. Den har ett lättlyssnat ljud. Den kan användas i alla situationer, inklusive informativ, övertygande och inspirerande.
Användning: När du uttalar rösten, försök att göra rösten tillsammans med andetag från munnen.
Direkt: rösten går direkt till publiken. Den har förmågan att fånga publikens uppmärksamhet. Den används vanligtvis för att hålla publiken fokuserad på samtalet och inte bli distraherad.
Användning: medan du bältar rösten, gör du så att andningen från munnen kommer ut så lite som möjligt.
Gester
Det är viktigt att tänka på handgester i förväg innan du talar offentligt.
Händerna måste alltid vara synliga. Var också uppmärksam på vad du gör med dem.
Använd INTE händerna på samma sätt som du brukar göra (vrid dem, stoppa dem i fickan, lek med håret, håll dem framför dig etc.). Du måste använda händerna på ett sätt som förmedlar självförtroende.
Händerna är inte bara användbara för att förmedla praktisk information. De kan (och bör) också användas för att förmedla känslor. Berätta INTE en känslomässig historia och förvänta dig att din publik ska känna vad du känner om du låter händerna stoiskt stanna vid din sida.
När du talar om viktiga ämnen och uttrycker din åsikt bör du vara mycket försiktig med vilken sida av handen du visar för din publik. Placera dina händer på ett sätt som överensstämmer med dina ord. För att förmedla idén att du är öppen för att debattera ett ämne bör folk se dina handflator. Om du tvärtom är säker på vissa ämnen eller uttalanden kan du vara tydlig med det genom att “trycka” handflatorna i en nedåtgående rörelse när du uttrycker denna säkerhet. Handflator som rör sig nedåt betyder “case closed” och sänder detta subtila men övertygande budskap till publiken.
Interaktion
Att tala offentligt är inte bara en enkelriktad kommunikation av idéer från talare till publik; en effektiv talare är en talare som engagerar och interagerar med sin publik. Att ställa frågor till sin publik, referera till och kalla ut medlemmar av publiken när det är lämpligt, och även att bara bekräfta och tacka dem för deras tid är alla effektiva sätt att verbalt interagera med sin publik.
Meddelande
Innan du står och talar till en publik ska du se till att ditt budskap är väldefinierat. Ditt budskap – för att vara exakt – är ditt övergripande mål, din målsättning och ditt syfte: leveransmodellen, publikens återkoppling och informationsöverföringen.
De upprepade misstagen fokuserar på innehållet snarare än på handling. Naturligtvis är innehållet viktigt, men vad vill du att publiken ska göra med det? Hur vill du att de ska känna sig? Vilken åtgärd vill du att de ska vidta?
Du kan också ha andra avsikter med ditt tal: budskapet bakom budskapet. Du kanske har ett mål, en poäng eller en känsla som du vill att din publik ska känna och förstå. Varje ord som du använder för att utforma ditt tal arbetar då för att uppnå just det målet, momentet eller känslan.
Powerpoint
Det första vanliga misstaget är att sätta för många ord i en bild. Din PowerPoint är inte ett Word-dokument. Om det finns för många ord kommer publiken att fokusera mer på bilden än på dig. Därför bör meningarna kortas ner så mycket som möjligt.
Det är också bättre att inte överbelasta en bild med färger eller bilder. Din presentation är inte en reklam eller har något marknadsföringssyfte. Powerpoint ska vara ett stöd för ditt tal, inte fokus för hela presentationen.
Dessutom är det nödvändigt att studera färgernas betydelse för att kunna välja färger som överensstämmer med de känslor/emotioner som du vill förmedla till din publik. Om du vill vara professionell bör du undvika att använda färger som krockar med varandra.
Skämt
Skämt kan ses som det bästa sättet att inleda ett tal. Men det visar också för publiken att hela talet är förberett. Så är fallet, men din publik behöver inte komma ihåg detta. Ditt tal måste vara flytande och naturligt.
Det är inte heller alla som känner sig bekväma med att skämta eftersom det är ett direkt sätt att kommunicera. Det kanske inte heller är din personlighet att skämta. Det finns ingen skyldighet att skämta, utan du kan hellre vara rolig, vilket är något annat och lättare att omsätta i praktiken.
Projektion
Projektion använder rätt röstmodulering och projektionsteknik för att leverera ditt budskap med effekt. Du vill till exempel medvetet höja och sänka rösten vid vissa tillfällen för att ditt budskap ska bli meningsfullt.
Bli glad över vad du vill säga. Din publik måste känna att du brinner för det du vill tala om. Du kommer att uppfattas som en trovärdig talare om du litar på dina egna ord. Efteråt kan många övningar hjälpa dig att förbättra din projektion, genom att använda bröstet, struphuvudet osv. Om du till exempel böjer dig från midjan och nedåt när du sjunger eller talar kan du känna en lossande vibration, vilket i sin tur ger dig den där känslan av vokal frigörelse. Som talare och sångare vill du i huvudsak låta rösten studsa ut ur munnen, inte skrika och tvinga ut den. Det uppnås genom att ha ett lägre och stabilt struphuvud och genom att använda vokaler som har en viss form som uppmuntrar resonans.
Ögonkontakt
Ögonkontakt är det första och mest naturliga sättet att få kontakt med publiken. Det kan dock vara stressigt att se människor direkt i ögonen. Du känner dig bedömd för varje rörelse eller ord du uttalar, och blicken av alteritet kan vara tung. Men att se andra i ögonen kan vändas till ett annat tillvägagångssätt: din publik behöver stöd för att förstå ditt tal. Att titta på dem är ett sätt att fånga deras uppmärksamhet och få dem att känna sig viktiga.